Min mening om sledehund-merittering

Når det gjelder løpmerittering av Siberian Husky, så mener jeg at det ikke er nok at de skal være registrert i Norsk Kennel Klubb og chipsmerket i Dyreidentitet AS. Men at det er en godkjent eksteriørdommer tilstede på startområde for å godkjenne hver enkelt hund.

vaar_mening_sledehund-meritteringEn Siberian Husky kan få en førstepremie på utstilling når den er 9 eller 15 måneder, men den kan også vokse seg til å være en som er over standardhøyden når den når 18 måneder for å delta på løp. Det har vist seg tidligere at hunder som stiller til startområde, kan være over standardhøyden. Da skulle disse Siberian vært ekskludert i fra spannet, og løpet.

 

Skal en Siberian Husky delta på et merittering løp, bør de også se ut som en Siberian Husky.

 

I dag så er det noen Siberian Husky kenneler som også har blandingshunder fra Alaska/pointer fuglehund/forster blandinger eller omvendt.

Da burde de stille seg et spørsmål til seg selv:

Hvorfor driver jeg med blandingshunder, og hva skjer da hvis jeg skulle falle for fristelsen med å bruke de forskjellige rasene i avl for å få frem en raskere husky, en såkalt Racing Siberian Husky som en ser mye av fra Mellom-Europa?

 

I Siberian Husky Klubben sent på 70 tallet var det voldsom diskusjon i forhold til import fra Zero Kennelen i Nord-Amerika.

 

Årsaken var at de drev en kennel med renraset Siberian Husky og alaska husky, og noen påsto at de Siberian Husky som var importert fra denne kennelen til Norge var blandet med alaska husky, altså var de blandingshunder og ikke renraset Siberian Husky.
Disse hundene var pene, løp godt, og hadde et spesielt godt gemytt, og fikk gode utstillingsresultater.

I Norge finnes det i dag flere kenneler som har både Siberian Husky og alaska husky. Slik som vi har erfart, så er faren stor når man som en uerfaren kjøper, kjøper en valp fra en slik kennel. Man kan risikere å få en alaska husky med papir som om den er en Siberian Husky, og slike overtramp kan lett oppstå, hvis de ikke har tunga rett i munnen.

Vi vet at de fleste alaska husky er bedre løpshunder enn de fleste Siberian, og vi er redd for at slike kenneler lett kan falle for fristelsen til å jukse, fordi løp merittering legger et press, på prestasjonene til de som avler Siberian Husky.

Nettopp derfor er det så viktig at en eksteriørdommer er tilstede i startområde og kan godkjenne at det faktisk er en rasetypisk Siberian Husky og ikke en alaska husky med registreringspapir som Siberian Husky som stiller til start.

Ved to anledninger har vi fått høre, at finner jeg en god Siberianlik alaska husky, skal jeg parre den inn på mine Siberian Husky for å få opp farten i spannet.

Kenneleiere med delte interesser, burde ikke ha eller få tillitsverv i en renraset hundeklubb.
Konklusjonen er:
En merittert Siberian Husky skal se ut som en Siberian Husky og være innenfor standardhøyden, og være godkjent av en eksteriørdommer i startområde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *