Snykovet

Ein skigard kan`kje vara evig, veit du …. 

Vennskap varer ikke evig.
Tillit kan misbrukes, og blir misbrukt.

Det er den såre siden av det å drive kennel og møte mennesker av alle slag.
I denne dansen er det så altfor lett å tråkke hverandre på tærne.
Og det har vi opplevd, selv om vi ble advart.

Dette er en verden full av «forståsegpåere», vet best, vet alt, du måkke komme her og komme her.
Og det man tror man er god på, er det alltid noen som forsøker å gjøre lite.

Det finnes alltid to sider av en sak, en forside og en bakside.
Og siden det er en relativt ny-oppstått kennel; Snykovet kennel, som fremstiller seg selv som perfekt, og som vi opplever at skriver usannheter om hunder de har kjøpt og fått fra oss, så føler vi nå, at det er på tide vi tar til motmæle.

Run Roy`s Destiny Ylva ble født i mai 2009. Hun var en av 8 valper, og hun var den første siberian husky hos Snykovet kennel. Det tok derimot ikke lang tid før Snykovet besto av tre hunder.

Driveren var tidlig inne på tanken om å sette Ylva inn i avl, men om våren før Ylva fylte to år, fikk hun et bitt i øyet med påfølgende infeksjon. Denne bittskaden fikk senere komplikasjoner i form av det eieren skriver på bloggen sin: Ylva ble avlivet på grunn av grønn stær, ett og et halvt år gammel.

Vår første tanke var at dette var veldig, veldig trist. Ylva var en vakker familie hund, og sorgen må ha vært stor. Vi tok ingen diskusjon på om diagnosen var korrekt, eller om vi hadde noen form for erstatnings ansvar, men for å lindre sorgen, tilbød vi dem en ny valp fra kullet vi ventet om sommeren uten omkostninger, fordi vi anså dem som venner, og selv om Ylva var forsikret.

Run Roy`s After Rain Noor, ble født i juni 2011, og hun fikk kullnavnet sitt som en slags trøst. Da hun ble hentet, ba vi om å få en valp etter henne, hvis hun ble brukt i avl. Det var helt greit, det skulle vi få som bryllupsgave.

Vi gledet oss lenge over å kunne følge med på hvilken flott hund Noor utviklet seg til å bli. Samtidig hadde vi mye dialog med driveren av Snykovet om alt fra avl til sykdommer på linjene.

Vi har valgt å øye lyse og gonoscopiere de fleste av avlshundene våre nettopp fordi vi har hørt om siberian som har blitt rammet av grønn stær på sine eldre dager. Så vidt vi er bekjent, er det ingen av forfedrene til Ylva som er rammet av grønn stær, slik det fremkom på bloggen til Snykovet. Dette syns vi er pinlig og vi opplever oss feilreferert.

Det er svært tvilsomt at en så ung hund som Ylva skulle få grønn stær. Grønn stær er en sykdom som rammer eldre hunder. Jeg kan ikke mye om øyesykdom, men jeg hadde en kollega som fikk hornhinnebetennelse etter en skade på øyet med påfølgende høyt trykk, altså de samme symptomer som ved grønn stær. Ylva hadde en bittskade i øyet, og trykkøkningen oppsto etter denne skaden. Dette tok jeg opp med driveren av Snykovet, fordi jeg syns det er alvorlig hvis noen av våre hunder er bærere av slike gener. 

Jeg fikk som svar at Ylva fikk grønn stær sekundært til bittskaden, og hun stoler på veterinæren. Vår veterinær som har 45 års erfaring, sier at det er første gang han hører om en så ung hund, som har fått grønn stær.

Det står stadig på bloggen til Snykovet, at de fikk Run Roy`s After Rain Noor, som erstatning fordi Ylva måtte avlives på grunn av grønn stær. Dette er veldig provoserende for oss. Hadde vi visst den gang, at tilbudet om ny valp skulle bli oppfattet og videreformidlet som om vi hadde et erstatningsansvar, så hadde de ikke fått noen ny valp.

Jeg får en opplevelse av at det er noe driveren forsøker å rettferdiggjøre i disse evige skriveriene sine. Journalnotatet fra veterinæren var av det slaget man sender til forsikringsselskapet, og var kun en bekreftelse på at Ylva var avlivet på grunn av grønn stær. I denne situasjonen kom det ikke frem at Ylva var bitt, og det var kanskje ikke viktig for andre enn for oss. Vi ville ha tilbudt dem ny valp for å lindre sorgen, uansett årsak, da vi anså dem som venner. Og vi ventet å få en valp etter Run Roy`s After Rain Noor når de valgte å bruke henne i avl, slik som Roy Arne avtalte med ektemannen, da Noor ble avlevert på Gardermoen.

Da Noor skulle pares, valgte driveren å bruke en hannhund fra en annen kennel. Det var mye skriving på bloggen, da kennelen ventet to kull. Og vi fulgte med i spenning. Men da vi skrev at vi gledet oss til å få valpen etter Noor, opphørte vennskapet umiddelbart. 

Vi fikk beskjed om at vi ikke hadde noen skriftlig avtale om valp etter RR After Rain Noor. Så derfor hadde vi ingen rett til valp. Dessuten skulle hannhundeier ha valp først. Kennelen hadde også så lange ventelister på valper, at de ikke kunne dekke etterspørselen.

Vi har alltid ment at et ord er et ord, og en mann er en mann. Driveren har visst glemt at det heller ikke var noen skriftlig avtale den gang vi lovet dem en ny valp. De betalte ikke gebyr og vi dekket alle omkostninger selv.

Noor fikk bare en levendefødt valp.

Historien om tyvparringa på den altfor unge tispa, kom samtidig med at kennelen ikke kunne dekke etterspørselen på valper. Uhell skjer og er man oppmerksom, så finnes det råd. Men siden de valgte å la «valpen» gjennomgå svangerskapet, trenger man ikke være schizofren for å mistenke at dette kom svært så beleilig, om det ikke var planlagt.

Dein som jug, å vet at`n jug,

å vet at andre vet at`n jug,

  å enda jug, hain er itte sæten.    

Fra Håvamål. 

«Sæten: er en person en ikke skal stole på»

Skrevet av Roy Arne og Mari.