Rasehistorie

Rasen har sin opprinnelse i det nordøstlige Sibir, der nomader av tsjuktsjistammen brukte dem som trekkhunder. De ble også brukt inne i teltene som selskap og sengevarme til barna. Derfor var gemytt også en viktig egenskap å avle på.

På begynnelsen av 1900 tallet ble det importert Siberian Huskies til Alaska, hvor de gjorde det svært godt i trekkhundløp. Rasen steg i popularitet da Leonard Seppala i 1925,kjørte til difterirammede Nome med livreddende serum.

Rasen er i dag populær over hele verden, først og fremst som utstillingshund. I Skandinavia derimot, har man først og fremst ønsket å ta vare på trekkegenskapene.

Christen Rose-Andersen og hans Siberian Husky-spann, som var tatt da han deltok på et løp i Hurdal

Litt av historien bak noen av våre hunder

Dette er et bilde av Christen Rose-Andersen og hans Siberian Husky-spann, som var tatt da han deltok på et løp i Hurdal sent på 1970 tallet. 

Vesle-Lisa er bakerst på venstre side.

Ved siden av henne delvis skult er Graaningen.

Foran Vesle-Lisa er Skaalholten,s Slusk, og foran Slusk er Finnemarka`s Mikkel.

Ved siden av Mikkel er Zero`s Sparky, og bak han er Zero`s Gleemer. Hun er svart og hvit.


Flere av Christen Rose-Andersen`s hunder er å finne bak på stamtavla hos Sherry og Blåmann.

Christen Rose-Andersen kjøpte sin første Siberian Husky i 1963 av Helge Ingstad. Han ønsket å utvikle rasen i Norge, og han ivret for at man skulle importere flest mulig Siberians fra de beste racing kennelene i Nord Amerika.

Selv importerte han Natomah`s Neka Nemik, Natomah`s Lisa, Artic Trail`s Graatass, Zero`s Sparky, Zero`s Gleemmer, Igloo Pac`s Daisy og Zero`s Rue-Hoe. I tillegg hadde han Svarte Sira av Brattalid. Alle disse hundene dannet grunnlaget for hans avl.

Christen Rose-Andersen er oppdretter av Finnemarka`s kennel. Han hadde hatt til sammen mer enn 100 hunder i kennelen sin før han gav seg. Han var med å starte Norsk Siberian Husky Klubb og var klubbens første avlsrådmann. Han har holdt mange foredrag rundt i Skandinavia om Siberian Husky, og har gitt ut bok om rasen, som ble publisert av Norsk Siberian Husky klubb i 1974.


Christen Rose-Andersen med Finnemarka`s Graaningen og Zero`s Rue-Hoe i front   .                                                      Finnemarka`s Mikkel. .
    

Tekst og bildemateriale er gitt av:

Christen Rose-Andersen